Ulster, en analyse, Nord Irsk Attraksjon

Hva er det egentlig som gjør Nord Irland unikt og i ulike perioder har de overrasket, og nå har de en ny generasjon spillere som skaper overskrifter

Michael O'Neill - Nord Irland
Det lille landet, utskilt fra det virkelige Irland, og med noen fantastiske tradisjoner for å få frem helt spesielle fotballspillere. George Best og Pat Jennings er de jeg vil nevne først.

Men også Pat Rice, Danny Blanchflower og Derek Dougan er også spesielle og unike. Landet kvalifiserte seg til VM i 1958, 1982 og 1986, og sist nå til EM i 2016.

En blanding av gammelt og ungt, og spillere fra de mest spesielle steder. Vi husker alle George Best som herjet for Manchester United, men aldri fikk gleden av å spille VM for sitt land.

Pat Jennings som voktet buret både i 1982 og 1986 VM, og som i flere ti år var regnet som en av verdens beste keepere, med fantistiske kamper for landslaget, Arsenal og Tottenham.

Det her gått opp og ned i Nord Irland akkurat som i Norge, og det er jo fordi det er en liten nasjon med en hjemlig liga som ikke kan vise til de mest attraktive lag.

Spillere på hjemmebane er vel en slags miks av amatører og profesjonelle og klubber som Linfield, Coleraine, Ards og Glentoran skremmer ikke vannet av noen.

Det er ut du må, til England og Skottland og her finner du ofte de beste Nord Irske spillerne, men så har de også klart å få noen til å finne sine aner og bytte pass, stort sett skotter eller engelskmenn.

Men gjennom historien har de beste spillerne vært født og oppvokst i Nord Irland, og svært få har blitt helter ved å bytte pass og spille her på bestemora eller bestefarens fødselsattester.

Ulster, som er området landet ligger i, har en befolkning på 1,8 millioner og hvor 333 000 av dem bor i hovedstaden Belfast. Ulster er en provins som omgir Nord Irland og som er oppdelt i 9 "counties", og hvor seks er en del av Nord Irland og tre hører til Republikken Irland.

Det har vært en fin utvikling i landet siden midten av 90 tallet da det igjen ble fredelig etter mange år med mye terror og vanskelige situasjoner, men allikevel fotballen har rullet gjennom det meste.

De fleste spillere som har kommet opp og frem har som regel startet sine karrierer i engelske klubber og gjennom gode "speidertropper" har klubbene ofte funnet gull nord på den grønne øya.

Det at det kanskje ikke har vært så vanskelig å plukke ut 11 spillere til tider, har gjort det lettere å skape konitinuitet siden laget på en måte har tatt seg ut selv.

Steven Davis - Nord Irland
Men da dette var litt enklere for Billy Bingham som ledet laget til VM i 1982 og 1986 har nåværende manager Michael O'Neill klart å skape spillere gjennom gode prestasjoner i landslaget.

Kapteinen Steven Davis som til daglig spiller i Southampton og tidligere har fartstid fra Aston Villa, Fulham og Rangers, er en som laget er bygget rundt.

West Bromwich duoen Gareth McAuley og Chris Brunt har gjennom gode prestasjoner på landslaget også skapt seg et godt renome og rykte i Premier League, de er begge unike typer.

Evigunge Aaron Hughes er fortsatt med og i en alder av 37 spiller han fortsatt, med 108 landskamper i bagasjen og en plass i midtforsvaret til SPL klubben Hearts, er han en fin mann for O'Neill.

Kyle Lafferty, Conor Washington og Josh Magennis er tre angripere som i navn kanskje ikke skremmer noen, men Hearts, QPR og Charlton vet å sette pris på sine Nord Irske målscorere.

Så hvorfor går det så bra med Nord Irland for tiden, og hvorfor vil f.eks. Norge slite med å få noe til mot disse på hjemmebane, jo fordi dette er en svært rutinert gjeng med noen helt spesielle egenskaper.

O'Neill har ingen vei utenom om å holde på sine støttespillere som alle er over 30, og kanskje synger på siste verset, så sitronen skvises, mens man kanskje vil falle igjen når disse litt aldrende herrer gir seg.

Litt som Norge etter Rekdal, Flo, Bratseth med flere og hvor Carew og Riise var litt for unge til å ta ansvaret helt på alvor, kanskje ikke de var typene til det heller, og hvor et vakum oppstår som ingen kan fylle.

Det er vel noe vi må akseptere som en liten nasjon, at det går litt opp og ned og at historien gjentar seg og hvor ned skjer oftere og i lengre perioder enn opp.

Norge må nok vente litt til. Forhåpentligvis vil folk som Martin Ødegaard og Kristoffer Ajer når de virkelig har etablert seg både på klubblag og landslag, bli unike støttespillere.

Gareth McAuley - Nord Irland
Vi vet at ikke engang George Best og Pat Jennings var nok i lengre perioder for å få Nord Irland opp og frem, ikke engang med Arsenal's "The Double" vinner på høyre back, Pat Rice i laget hjalp det.

Michael O'Neill har, uten den store trenerbakgrunnen, erfaring fra Brechin og Shamrock Rovers, skapt et lag og en vinnerkultur ut av spillere som vet å "plassere seg".

O'Neill startet, paradoksalt nok, med et 0-3 tap for Norge og 0-6 tap for Tyskland i sine to første kamper som trener. Dette er nå seks år siden, og mye har endret seg siden da.

Det man idag ser i den Nord Irske troppen er at spillere som O'Neill velger å ta ut stort sett spiller mye eller helt fast i sine klubblag, selvom mange befinner seg på trinn 2 og 3.

Vi må ikke heller glemme Jonny Evans, kanskje et av Premier League's mest undervurderte spillere. En bauta i midtforsvaret og har vært en svært viktig brikke han også.

Den yngste som er tatt ut til kampene mot Norge og Tyskland, er høyre backen Ryan McLoughlin som til daglig spiller i Oldham Athletic. 23 åringen har en fortid fra akademiet til Liverpool.

Det gror også bak gamlingene og hvem som vil få det fulle og hele ansvaret når McAuley, Hughes og Davis blir for gamle vil jo tiden vise, men O'Neill finner spillere som kan ta over å føre dette landslaget videre.

Vi husker alle AC Milan som hadde stor suksess med de fleste spillere over 30 års alder, og denne oppskriften ser ut til å fungere godt også for Nord Irland.
.

Kommentarer