M1 ? på feil og ukjent vei ? sko reperasjoner i Ingenmannsland

Det er ikke mange veier på balløya som for meg er ukjente, med egen leiebil eller sammen med en og annen taxi sjåfør ser jeg ofte på skilt, det må jeg for å finne frem.

Northampton, i Ingenmannsland
Men jeg har ikke tenkt meg til Northampton. ikke nå, jeg skal hjem og dette er ikke der jeg pleier å kjøre, Northampton, da er jeg kommet feil, men han vet vel hvor han skal "the local taxi driver".

Det er bare noen uker siden jeg passerte et skilt med Northampton på, da vi tok en snarvei gjennom Midlands på min tur tilbake til flyplassen, etter et besøk i Leicester.

Jeg er jo kjent på disse veiene og ble litt nervøs når jeg så at han duret nedover M1, og tenkte, han har vel ikke tatt feil av Heathrow og Stansted. Bestemte meg for å stole på han og ja da, det gikk fint.

Den vanlige veien fra Leicester til Stansted via Cambridge, var "ganske stengt" og med "mye veiarbeid", taxi sjaføren forklarte uten at jeg spurte, og da rakk jeg flyet også denne gang.

Det har aldri falt meg inn å reise til Northampton, jo forresten, en gang var vi "litt sugne" på en tur til Sixfields Stadium, men det ble ikke noe av det, så det nærmeste har vært noen skilt med avstander på.

Men mens jeg sitter der i bilen tenker jeg mine tanker om fotballklubben Northampton Town FC. De var vel opp en gang i toppen, det må ha vært på 60 tallet.

Klengenavnet The Cobblers er jo spesielt, som rett oversatt betyr "en som reparerer sko". Sixfields Stadium, hjemmebanen, ble åpnet i 1994, før det delte klubben bane med den lokale Cricket klubben, og spilte sine hjemmekamper på County Ground.

Klubben har vært oppe på øverste nivå en enslig sesong, 1965-66, og er også historiske, etter en reise som gikk like fort opp som den gikk ned, noe som ikke senere har vært kopiert av noen, og mange av spillerne var faktisk med på reisen i begge retninger.

Northampton Town har kanskje ikke hatt de store stjerner, men noen få må nevnes, og en av dem var Dave Bowen. Bowen var her i to perioder som spiller, og senere ble han den legendariske manageren som førte klubben opp fra nivå 4 til toppen.

Den slepne midtbanespilleren, eller på denne tiden "wing half", er mest kjent for sin tid i Arsenal og som kaptein for det Walisiske landslaget under VM i 1958. Den eneste kaptein for et Walisisk landslag i et VM sluttspill.

Bowen spilte 19 landskamper, og en av disse var kvartfinalen i dette VM, hvor det ble tap mot Pelè og Brasil. Bowen ble med dette den første Arsenal spiller som deltok i et VM sluttspill, en rekord han deler med keeperen Jack Kelsey som voktet Wales målet i samme turnering.

Som manager ledet Bowen Northampton gjennom ligaen fra nivå 4 til toppen av pyramiden på en måte som ikke hadde skjedd før i engelsk fotball.

Men suksessen ble kortvarig på toppen, og etter to nedrykk forlot Bowen Northampton i 1967.

Det gikk ikke bedre uten Bowen, og klubben befant seg tilbake på nivå 4 når han igjen returnerte til klubben for en ny periode som manager i 1969.

Bowen kombinerte sin jobb som klubbtrener hos Northampton med det å være leder av det Walisiske landslaget fra 1964 til 1974.

Selvom han ikke klarte å få landet til noe sluttspill, så kunne han skilte med en del gode enkeltresultater og et som står fastspikret i historien er 1-1 mot England på Wembley.

Mange snakker om kampene mot Polen i kvalifiseringen til VM i 1974, og få eller ingen har nevnt Bowen og hans Wales som faktisk var en viktig og oversett faktor til England's uteblivelse.

Bowen ble værende etter dette i Northampton Town og hadde ulike roller her frem til han pensjonerte seg. Bowen ble 67 år og døde i 1995, året etter at lubben flyttet til sitt nye hjemsted Sixfields, og hvor du finner "The Bowen Stand".

George Best er kanskje den mest berømte spiller som har en "connection" til Northampton. Han vil for alltid bli husket for sine seks mål i en FA Cup kamp mot Northampton. Resultatet ble til slutt 8-2 til Manchester United.

Trevor Morley - Northampton Town
Det er langt mellom spillere med stjernestatus, og bortsett fra Bowen, finner jeg bare tre spillere som hver på sin måte har gitt Northampton Town en slags identitet.

John Roberts, Walisisk landslagsspiller, på banen i 1-1 oppgjøret mot England, da for Birmingham, men som Bowen kjent fra sin tid i Arsenal, hvor han spilte 59 ligakamper fra 1969 til 1972.

Roberts spilte 18 ligakamper  i den berømte 70/71 "The Double" sesongen, men var aldri på banen i FA Cup finalen, og det ble etterhvert overgang til Birmingham, 22 landskamper for Wales og nye kamper i lavere divisjoner med Wrexham og Hull.

"Bamsen" Adebayo Akinfenwa som under to perioder med klubben, scoret 71 mål på 168 ligakamper. Regnet som den "tyngste" spiller i Engelsk fotball, en som idag i en alder av 35 år fortsatt scorer mål i profejsonell sammenheng.

Norgesvenn og tidligere Brann, Manchester City og West Ham spiller Trevor Morley er en vi ikke må glemme. Han fikk sitt profesjonelle gjennombrudd med Northampton Town og scoret mye mål for klubben midt på 80 tallet.

Det har også vært en del spillere innom her som har tilbragt et liv på toppen hos naboklubbene Coventry og Leicester. Men for den jevne fan av klubber i Premier League blir det sikkert navn som også hadde blitt noe for tv programmene "Tore på sporet" og "Frem fra glemselen".

Disse programmene kunne kanskje funnet tidligere sjefspeider hos Newcastle United, Graham Carr.  Carr er nå tilbake i Northampton Town, og for n'te gang skal han gjøre en jobb. Carr var med i 65/66, da som spiller, og i flere perioder på ledersiden etter det.

Nylig ble Jimmy Floyd Hasselbaink ansatt som manager og han og assistenten Dean Austin er to som kan skilte med spill for engelske toppklubber som Chelsea og Tottenham.

Klubben har stort sett befunnet seg på de to nederste nivåer i ligaen, og idag spiller man for sitt publikum i League 1, nivå 3. Klubben rykket opp som vinnere av League 2 i 2015-16.

Northampton Town - Season in the Sun
Det å greie seg var vel et mål ifjor og det endte på 16. plass, og noe man bør si seg fornøyd med. En dårlig start på denne sesongen gjorde at Justin Edinburgh fikk fyken og Jimmy Floyd kom inn.

Det å miste Chris Wilder som ledet klubben til opprykk i 2016, har vært vanskelig å håndtere. Klubben ligger akkurat når dette skrives på nedrykksplass, og denne sesongen blir også en hvor overlevelse er et tema.

Wilder har siden sitt "move" fra Northampton ledet Sheffield United på aller beste måte. Opprykk til Championship og en fin start på denne sesongen for "The Blades".

Det maktes liksom ikke å ta det neste steget på Sixfields, og med tanker om den helt spesielle rekorden, med det å gå opp og ned, fire divisjoner på like mange sesonger er man liksom "lost".

Historien for klubben som ble stiftet i 1897, i en by med en befolkning på over 200 000, er mest kjent for sine skofabrikker og derav klengenavnet "The Cobblers".

Cobblers Awls er et kjent redskap for bruk i forbindelse med reperasjon og det å sy i tøffe og harde materialer. Senere i historien er frasen "what a load of cobblers" brukt mest i en sammenheng med noe som ikke helt henger på greip, eller er bare tull og tøys.

Northampton vil jeg ikke beskrive som "tull og tøys", men heller en klubb eller by som befinner seg på feil og ukjent vei for meg, og enkelt oppsummert "sko reperasjoner i Ingenmannsland".

Kilder:
Football Pink, What a load of Cobblers, The Class of 66
Yelp, The 10 best sho repairs in Northampton
Soccervoice, Season in the Sun
Wikipedia, Dave Bowen
Wikipedia, Adebayo Akinfenwa
Website, Northampton Shoes
Wikipedia, Stitching Awl
Wikipedia, Trevor Morley
Woolwich Arsenal, Dave Bowen
BBC, Graham Carr 

Kommentarer

Legg inn en kommentar